Uit onderzoeken uitgevoerd door de NZa en Zorginstituut Nederland, blijkt dat er verschillen zijn in de manier waarop hulpmiddelen met GPH-codes geregistreerd worden in de declaraties van de extramurale hulpmiddelenzorg. Omdat op dit moment niet duidelijk is wat de impact is van het niet uniform registreren van hulpmiddelen op de cijfers van de GIPdatabank heeft het Zorginstituut besloten om de hulpmiddelengegevens tot nader order niet meer op een lager niveau dan de monitorcode-hoofdgroep weer te geven. Hierdoor zijn de rapportages die gegevens op een lager niveau weergeven per 1 augustus niet meer beschikbaar op de GIPdatabank. Dit geldt zowel voor het openbare als het besloten gedeelte van de GIPdatabank.

Analyse van de hulpmiddelengegevens van het Genees- en hulpmiddelen Informatie Project (GIP) en het door de NZa en Zorginstituut uitgevoerde verdiepend onderzoek naar de hulpmiddelengegevens Rve 2022 laten verschillen zien in registratie van declaratiegegevens van hulpmiddelen tussen zorgverzekeraars. Het betreft het deel van de declaraties waarin het hulpmiddel wordt aangeduid met de Generieke Productcode Hulpmiddelen (GPH-code). Het gaat om de volgende typen afwijkingen:

Hulpmiddelenregistratie met patiëntenprofielen in plaats van op productniveau

Zorgverzekeraars werken al langere tijd (mogelijk al sinds 2017) voor bepaalde typen hulpmiddelen met patiëntprofielen en een dagprijssystematiek (in specifieke gevallen kunnen dit ook maandprijzen of kwartaalprijzen zijn). Binnen zo’n patiëntprofiel kunnen diverse hulpmiddelen worden geleverd door de hulpmiddelenleverancier. De leverancier brengt hiervoor een dagprijs in rekening bij de zorgverzekeraar en levert in de declaratie van het patiëntprofiel maar één GPH-code mee. Hierdoor ontbreken de specificaties en bijbehorende GPH-codes van de overige hulpmiddelen die binnen hetzelfde profiel worden geleverd.

Bovendien is onduidelijk of het hulpmiddel dat hoort bij de geregistreerde GPH-code daadwerkelijk geleverd is aan de specifieke klant. De dagprijssystemathiek

Onzekerheid over juistheid GPH-codes door inkoopcontracten.

In een aantal inkoopcontracten is voorgeschreven welke GPH-codes de leverancier moet vermelden op de factuur. Hierdoor is onbekend of de leverancier tot dezelfde GPH-code was gekomen als degene die is voorgeschreven via het inkoopcontract. Hierdoor ontstaat er onzekerheid of die GPH-codes passend zijn bij het afgeleverde hulpmiddel en als gevolg daarvan over de juistheid van die records in de opgave hulpmiddelengegevens.

Afwijkende beschrijving van GPH-codes

Soms zijn in contracten beschrijvingen bij GPH-codes gebruikt die niet aansluiten bij de Vektis-codelijst. Daarmee worden dan andere zaken verantwoord als bedoeld onder die GPH-code.

Omdat op dit moment niet duidelijk is wat de impact is van het niet uniform registreren van hulpmiddelen op de cijfers van de GIPdatabank moet er ook met de cijfers op monitorcode-hoofdgroep, die wel worden getoond, voorzichtig worden omgegaan. Enige terughoudendheid bij het analyseren van deze cijfers is geboden.

In de GIP farmaciebestanden en in het onderliggende declaratieverkeer van geneesmiddelen wordt er geen gebruik gemaakt van GPH-codes. De beschreven problematiek is daarom bij de farmaciegegevens niet aan de orde.