Farmacie

Het besloten deel van de GIPdatabank is geactualiseerd met farmacie cijfers over het eerste half jaar van 2024

Wanneer we de cijfers over het gebruik van extramurale geneesmiddelen in de eerste helft van 2024 vergelijken met de zelfde periode in 2023, komen we tot de volgende resultaten:

  •  De vergoeding voor extramurale geneesmiddelen is gestegen met 6,9% naar 2,05 miljard euro.
  •  Het gebruik van extramurale geneesmiddelen, uitgedrukt in aantal DDD’s, is gestegen met 0,9%.
  •  Het aantal uitgiftes is nagenoeg gelijk gebleven
  •  De prijs van extramurale geneesmiddelen , uitgedrukt in vergoeding per DDD, is met 6,0% gestegen naar 0,46 euro per DDD.

Kijk voor meer informatie over de ontwikkelingen in het eerste half jaar van 2024 in de tabel met kwartaalcijfers in het besloten gedeelte van de GIPdatabank.

Grootste stijgers

Ten opzichte van het eerste half jaar van 2023 is Semaglutide nog steeds de grootste stijger in vergoeding in het eerste half jaar van 2024. Dit geneesmiddel is in 2018 op de markt gekomen en wordt gebruikt bij de behandeling van onvoldoende gereguleerde diabetes mellitus type 2. De vergoeding aan dit geneesmiddelen is gestegen van 38 miljoen euro naar 56 miljoen euro.

Ook het geneesmiddel Dapagliflozine, dat oorspronkelijk tot de markt is toegelaten als geneesmiddel voor de behandeling van onvoldoende gereguleerde diabetes mellitus type 2, behoort in het eerste half jaar van 2024 tot één van de grootste stijgers in vergoeding. Dit middel wordt ook gebruikt bij de behandeling van chronische nierinsufficiëntie en chronisch hartfalen. De vergoeding van dit geneesmiddel stijgt van 17,5 miljoen euro naar 26,8 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2024.

Het laatste geneesmiddel in de top 3 van grootste stijgers op basis van de vergoeding is Apixaban. In 2022 en 2023 was er een generieke variant van dit antistollingsmiddel beschikbaar, waardoor de prijs van het geneesmiddel daalde. In augustus 2023 heeft de rechtbank de generieke variant verboden, waardoor de vergoeding van dit middel in het eerste halfjaar van 2024 is gestegen ten opzichte van het eerste half jaar van 2023. De vergoeding is gestegen van 56 miljoen naar 73 miljoen.

Kijk voor meer informatie over de grootste stijgers en dalers bij de rapportages ‘Top 25 stijgers kwartaal’ en ‘Top 25 dalers kwartaal’ in het besloten gedeelte van de GIPdatabank.

Nieuwe geneesmiddelen

Er zijn in het eerste half jaar van 2024 een aantal nieuwe middelen op de markt gekomen. Het meest opvallende nieuwe geneesmiddel Foslevodopa met decarboxylaseremmer. Dit geneesmiddel wordt, gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. In het eerste half jaar van 2023 is de vergoeding voor dit middel ongeveer 1,5 miljoen euro.

Kijk voor meer informatie over nieuwe geneesmiddelen bij de rapportage ‘Nieuwe geneesmiddelen kwartaal’ in het besloten gedeelte van de GIPdatabank.